ΟΟδηγίες προς ναυτιλλομένους στον ωκεανό των εξετάσεων
(ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Κυτίνο)

Προς την οικογένεια:

·  Μην φορτώνετε τους μαθητές με τη δική σας αγωνία, αβεβαιότητα. Να θυμάστε ότι υπάρχει ιδιαίτερη κόπωση, σωματική και ψυχολογική.
·  Δημιουργήστε κλίμα σύμπνοιας, συμπαράστασης και όχι αντιπαράθεσης και οξύτητας στο σπίτι. Προτιμήστε τα αγαπημένα τους φαγητά, φρούτα, γλυκά και ένα ήσυχο περιβάλλον την ώρα που διαβάζουν. 

Πριν τις εξετάσεις:

·  Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα και πνεύμα. Πρέπει και τα δυο να παραμένουν σε σωστή κατάσταση και ισορροπία.
·  Το πνεύμα πρέπει να απαλλαγεί από άγχος και αγωνία. Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι δεν πέτυχαν με την πρώτη στους τομείς που τελικά διέπρεψαν. Πολλές φορές, μια αποτυχία δυναμώνει και πεισμώνει με αποτέλεσμα μελλοντικές επιτυχίες. Όποιος έχει θέληση και ικανότητα δε χάνεται ποτέ.
·  Το σώμα πρέπει να τρέφεται σωστά, χωρίς υπερβολές. Να λαμβάνεις υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και να τα συνοδεύεις με σαλάτες και φρούτα εποχής. Να αποφεύγεις τα προϊόντα καπνού, τους πολλούς καφέδες, τα χάπια κλπ καθώς τονώνουν παροδικά το νευρικό σύστημα, ενώ μακροχρόνια το ζημιώνουν.
·  Να ξεκουράζεσαι καλά, πιθανώς και σύντομης διάρκειας μεσημεριανό ύπνο. Είναι ο μόνος τρόπος να ξεκουραστείς και να φορτίσουν οι ζωτικές μπαταρίες. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει να τον διαχειριστής σωστά. Μην ξεχνάς ότι οι εξετάσεις θα σε δοκιμάσουν όχι μόνο ως προς τις γνώσεις σου, αλλά και ως προς την ικανότητά σου να διαχειριστείς το άγχος και την κούρασή σου.

Επαναλήψεις:

·  Πρέπει να οργανώσεις σωστά το χρόνο σου. Πρέπει να κατανείμεις σωστά το χρόνο σου κατά την τελική επανάληψη, ώστε να μην «αδικήσεις» κανένα μάθημα. Ακόμα και αν κάποια μαθήματα έχουν αυξημένο συντελεστή να θυμάσαι πως όλα τα μαθήματα συμμετέχουν ισότιμα στο γενικό βαθμό πρόσβασης.
·  Να ασχολείσαι με όλα τα μαθήματα και να εναλλάσσεις το διάβασμά σου ώστε να αποφευχθεί ανία, κόπωση και ενασχόληση με ένα και μόνο αντικείμενο.
·  Καλό είναι να επικεντρωθείς στη θεωρία που δίνει αρκετές και εύκολες μονάδες και να επιμείνεις σε ασκήσεις που σε δυσκόλεψαν κατά τη διάρκεια τη χρονιάς. Λύσε τις απορίες σου, μην αφήνεις σκοτεινά σημεία σε κανένα σημείο της ύλης.
·  Να λύσεις, αν δεν το έχεις κάνει τα θέματα εξετάσεων των προηγούμενων χρόνων.
·  Θέματα SOS δεν υπάρχουν, εξετάσεις γράφεις δεν παίζεις λόττο. Πρέπει να διαβάζεις όλη την ύλη καθώς πολλές φορές κάποια ζητήματα εξετάζονται ξανά και ξανά με διαφορετικούς τρόπους.
·  Μην ξενυχτάς υπερβολικά διαβάζοντας, όπως προαναφέρθηκε πρέπει να ξεκουράζεσαι. Να ξυπνάς καθημερινά στις 7, ώστε το βιολογικό σου ρολόι να προσαρμοστεί στο ωράριο των εξετάσεων. Είναι γνωστό πως ο εγκέφαλος λειτουργεί βέλτιστα σχεδόν 2 ώρες μετά την αφύπνιση.

Το πρωί της εξέτασης:

·  Να ξυπνήσεις έγκαιρα, ώστε να ετοιμαστείς χαλαρά χωρίς βιασύνη. Ένα χλιαρό ντους θα σε ηρεμήσει.
·  Να πάρεις καλό πρωινό ώστε να έχεις δυνάμεις στη μακρόχρονη παραμονή σου στην εξεταστική αίθουσα.
·  Φόρεσε άνετα ρούχα και παπούτσια, οι εξετάσεις δεν είναι πασαρέλα.
·  Πάρε μαζί σου: αστυνομική ταυτότητα, δελτίο εξεταζομένου, αρκετά στυλό και χάρακες.
·  Να φροντίσεις να είσαι έγκαιρα στο εξεταστικό κέντρο.

Μέσα στην αίθουσα εξετάσεων:

·  Μη γράψεις τίποτα στο θρανίο ή σε χαρτάκια. Είναι κρίμα να χαθούν οι κόποι μιας χρονιάς σε μια στιγμή.
·  Περίμενε υπομονετικά να διανεμηθούν τα θέματα, καθώς στην αναμονή κορυφώνεται το άγχος. Την πρώτη ημέρα των εξετάσεων θα αργήσουν περισσότερο κάθε αρχή και δύσκολη.
·  Μην συζητάς για SOS και προτεινόμενα θέματα με συμμαθητές σου, αυτή η συζήτηση θα σε κουράσει και θα σε φορτώσει με πίεση και άγχος.

Έχοντας τα θέματα στα χέρια σου:

·  Διάβασε προσεκτικά τα θέματα – μην προσπαθείς να τα λύσεις όλα αμέσως! Γνωρίζεις ότι η τελευταία σελίδα του τετραδίου είναι πρόχειρο. Κατέγραψε τις σκέψεις σου εκεί, καθώς δεν επιτρέπεται να γράφεις στις φωτοτυπίες των θεμάτων. Αν γεμίσει η τελευταία σελίδα, χρησιμοποίησε την προτελευταία κ.ο.κ.
·  Αν έχει απορία οποιαδήποτε στιγμή του 3ώρου, σήκωσε το χέρι σου και διατύπωσέ την. Αν είναι εύλογη θα λάβεις απάντηση, σε κάθε περίπτωση δε χάνεις τίποτα. Πολλές διευκρινήσεις οφείλονται σε μαθητές. Πρόσεξε επίσης, ερωτήσεις άλλων υποψηφίων που μπορεί να τροφοδοτήσουν τη σκέψη σου.
·  Η σειρά που παρουσιάζεις τα θέματα δεν έχει σημασία, να ξεκινήσεις από αυτό που γνωρίζεις καλύτερα. Καλό είναι γενικά να απαντήσεις στα ερωτήματα της θεωρίας στην αρχή που το μυαλό σου δεν έχει καταπονηθεί ακόμα. Αν κάποιο θέμα δεν το θυμάσαι, μην πανικοβάλλεσαι, πολύ πιθανόν θα το σκεφτείς αργότερα.
·  Καλό είναι να επιλύεις κάθε θέμα στο πρόχειρο και στη συνέχεια να το μεταφέρεις στο καθαρό, αποφεύγοντας έτσι μουτζούρες και πυκνή γραφή. Αυτό προϋποθέτει άνεση χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να χαράσσεις σχεδιάγραμμα επίλυσης στο πρόχειρο με τα γενικά βήματα επίλυσης. Αν επιλύοντας ένα θέμα σκεφτείς κάτι για κάποιο άλλο, κατέγραψε τη σκέψη σου στο πρόχειρο.
·  Το τετράδιο έχει άφθονο χώρο, συνεπώς μπορεί να γράφεις «αραιά» τις λύσεις αφήνοντας χώρο για πράγματα που θα προσθέσεις αργότερα. Έτσι, δε θα χρειαστεί να γεμίσεις το τετράδιο με παραπομπές και αστεράκια που κουράζουν τον βαθμολογητή και επιβαρύνουν το γραπτό σου. Μπορείς να αφήσεις κενή ολόκληρη σελίδα. Κάθε νέο θέμα θα το ξεκινάς σε νέα σελίδα (πάνω αριστερά). Απέφευγε μουτζούρες και βελάκια. Αν κάνεις κάποιο λάθος διέγραψε το κείμενο και ξαναγράψτο καθαρά στη συνέχεια.
·  Να βεβαιωθείς ότι έχεις μεταφέρει όλες τις λύσεις από το πρόχειρο. Στο παρελθόν πολλοί έχουν χάσει μονάδες γιατί το ξέχασαν ή δεν πρόλαβαν.
·  Στις εξετάσεις εξετάζονται οι γνώσεις σου. Μην απαντάς μονολεκτικά με ΝΑΙ/ΌΧΙ, αιτιολόγησε τις απαντήσεις σου.
·  Οι 3 ώρες είναι αρκετός χρόνος να ξεδιπλώσεις τις σκέψεις σου. Διένειμε το χρόνο ισότιμα στα 4 θέματα, ενώ πρέπει να προβλέψεις χρόνο για τον τελικό έλεγχο του γραπτού σου. Τελειώνονται ένα θέμα μπορείς να αναδιανείμεις το χρόνο στα εναπομείναντα. Ο τελικός έλεγχος να γίνει πολύ προσεκτικά, με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.
·  Να καταπιαστείς με όλα τα θέματα, μην αφήνεις ερωτήματα που δεν έχεις γράψει τίποτα στο γραπτό σου. Αν δεν είναι σίγουρος για κάτι να το γράψεις, μπορεί να κερδίσεις μονάδες αν είναι σωστό, ενώ αν είναι λάθος δε χάνεις τίποτα.
·  Μην αλλάζεις τις απαντήσεις σου, αν «ακούσεις» κάποια ενδεχόμενη απάντηση από διπλανό σου. Μπορεί να είναι σκοπίμως λανθασμένη και να σου στερήσει μονάδες. Να έχεις περισσότερο εμπιστοσύνη στον εαυτό σου παρά σε κάποιον ανταγωνιστή σου. Επίσης, μην χάνεις χρόνο προσπαθώντας να επικοινωνήσεις με άλλους. Ο χρόνος αυτός μπορεί να σου στοιχίσει στην προσπάθειά σου να λύσεις όλα τα θέματα.
·  Μην βιάζεσαι να παραδώσεις την κόλλα σου. Εξάντλησε το χρόνο που σου διατίθεται. Αν σκεφτείς κάτι πάντα μπορείς να το προσθέσεις. Αν όμως παραδώσεις το γραπτό σου, όλα έχουν τελειώσει. Πολλοί υποψήφιοι στο παρελθόν έχουν μετανιώσει για την πρόωρη αποχώρησή τους από την αίθουσα εξετάσεων.
·  Να θυμάσαι ότι ο βαθμολογητής δεν σε γνωρίζει πέρα από το ότι διαβάζει στο γραπτό σου. Προσπάθησε το γραπτό σου να είναι ό,τι καλύτερο (από αισθητικής άποψης αλλά και περιεχομένου).

Αφού παραδώσει το γραπτό σου:

·  Μη μείνεις στο προαύλιο, χάνεις χρόνο και ενέργεια. Πήγαινε σπίτι σου, κάνε ένα μπάνιο, φάε ελαφρά και ξεκουράσου για να φύγει η ένταση.
·  Μην επηρεάζεσαι από διαφορετικές απαντήσεις συμμαθητών σου, μπορεί να είναι λανθασμένες. Μην ψάχνεις τις απαντήσεις από διάφορες πηγές. Μπορεί να στεναχωρηθείς ενώ δεν θα αλλάξει κάτι αν γνωρίζεις τα λάθη σου. Επιπρόσθετα, αν ασχολείσαι με το μάθημα που εξετάστηκες στερείς χρόνο από το επόμενο.


Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 5/5/2010
Επικοινωνία: Τσιωτάκης Παναγιώτης